Les disfresses

Aquests dies l’equip educatiu hem estat reflexionant sobre la Festa del Carnestoltes i de com volem que els nens la visquin a l’escola … Hem partit de la base que com a festa tradicional nostra no volem deixar de fer-la però sí que la podem fer a la nostra manera.

Quan ens hem plantejat perquè ens disfressem i perquè volem disfressar als nens se’ns ocorren un munt de preguntes:  a nosaltres com a pares ens fa molta gràcia veure als nens disfressats, però a ells els hi agraden les disfresses que nosaltres els hi posem? Els deixem triar ? Saben de que van disfressats, ho entenen?

Us heu adonat  que els nens es disfressen per fer veure que són “una altra persona” i que el que realment els hi agrada és imitar el que ja coneixen? Per això trien disfresses o complements que tenen un sentit per ells (la del personatge de dibuixos que coneixen, la princesa de la pel·lícula “x”…) i a casa a  qui volen imitar és a l’adult de referència i per això es posen les sabates de la mare, la faldilla, les ulleres de sol, agafen la bossa d’anar a comprar, etc…

A l’escola hem decidit deixar a fora, a l’entrada, el racó de les disfresses durant molts dies. Aquest racó està pensat perquè cada dia a les hores d’entrada i de sortida de l’escola els nens , amb els seus pares, puguin jugar a disfressar-se. Però també està pensat per utilitzar-lo en horari escolar per els nens i les educadores. Durant tots aquests dies hem pogut observar que hi ha nens que s’ho posen tot, ho proven tot, els hi agrada posar-se barrets, mocadors, faldilles, etc … i que el que realment triomfa són les ulleres de sol i les bosses (“els bolsos”)… També hi ha d’altres nens que no els hi agrada gens disfressar-se o que els hi fa vergonya, o que no hi troben el sentit…  I encara n’hi ha uns altres que s’ho ha anat mirant dia rere dia i per pròpia iniciativa finalment han decidit provar a disfressar-se. Amb això volem dir que hem de deixar que cada infant faci el seu procés i descobreixi per ell mateix les seves possibilitats, pel que fa a aquest tema i a d’altres.

Per tot això us volem ajudar amb alguns suggeriments (sobretot estan pensats pels nens més grans):

–  Podeu provar de posar a casa un espai (un bagul, una caixa) ple de disfresses pel vostre fill-filla. Per exemple mocadors, mòbils, collarets (els hi encanten!), ulleres, sabates, roba que ja no feu servir…

– Podeu confeccionar màscares d’animals, princeses, etc… (trobareu els models a internet).

– Podeu tenir barres de maquillatge per la cara per si es volen maquillar o volen maquillar-vos a vosaltres !!

Sobretot, cal que respecteu el ritme dels vostres infants i els deixeu actuar per pròpia iniciativa. Hem de poder deixar que els nens decideixin si volen disfressar-se o no. Nosaltres com a adults podem triar i segur que molts de vosaltres no sortiríeu mai disfressats de casa, mentre que d’altres estan esperant qualsevol ocasió per posar-se una perruca!!!!

 


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s