El joc heurístic

El joc heurístic és una activitat que es realitza a l’escola bressol un cop a la setmana i va destinada als nens que tenen entre 1 i 2 anys aproximadament.

Com funciona?

El joc heurístic te dues parts molt definides i diferenciades.

En un primer moment els nens seuen davant del material que ha preparat l’educadora i actuen de manera lliure i espontània amb aquests materials. Solen ser materials naturals, que no són pròpiament joguines,  i materials “reciclats” de casa. De materials n’hi ha de dos tipus: per una banda tenen els contenidors que serveixen per contenir objectes a dintre (per exemple: pots de metall, pots de plàstic, cilindres durs, caixes de fusta, etc) i per una altra banda disposen dels objectes (petxines, pedres, agulles d’estendre, cadenes, tapes metàl·liques, rul·los , claus, cintes, etc…). Amb tots aquests materials els nens investiguen, aprenen a ficar i treure, a obrir i tancar, a aparellar, a fer comparacions entre els objectes per les seves característiques (quin és més gran, quin fa més soroll, quin és mes llarg, quin cap a dintre del pot…). Aquesta primera part pot durar aproximadament entre 20 i 30 minuts (dependrà de l’interès dels infants).

– La segona part de la sessió consisteix en recollir el material. Per fer-ho, l’educadora disposa d’unes bosses de roba a on es guarden tots els objectes i el acompanya a  recollir el material dins la bossa. Els nens aprenen a estructurar el pensament a l’hora de classificar-los per posar-los a la bossa que correspon, aprenen a diferenciar uns materials d’uns altres, a seleccionar-los, també aprenen nocions d’ordre…

Alguns consells per jugar a casa:

Aquest tipus de proposta poc estructurada i amb materials que no són molt específics donen unes possibilitats molt àmplies als nens a l’hora de jugar. Com que els objectes no tenen una finalitat concreta ells poden donar-los-hi la finalitat que considerin possibilitant així la creativitat i la imaginació. Això els ajudarà, de ben segur, en aprenentatges futurs.

A casa podeu buscar materials d’aquestes característiques, que segur que en teniu. i deixar-los que creïn els seus propis jocs. Per exemple amb agulles d’estendre, caixes de sabates, argolles de tovallons, pots de llet en pols, macarrons, etc (sempre en compte amb els materials petits que es poden posar a la boca). Proveu-ho, ells us ho agrairan!!!!!!

CIMG2607 DSC08099 

DSC01084

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s