El Carnestoltes

Aquests dies l’equip educatiu hem estat reflexionant sobre la Festa del Carnestoltes i de com volem que els nens la visquin a l’escola … Hem partit de la base que com a festa tradicional nostra no volem deixar de fer-la però sí que la podem fer a la nostra manera.

Quan ens hem plantejat perquè ens disfressem i perquè volem disfressar als nens se’ns ocorren un munt de preguntes:  a nosaltres com a pares ens fa molta gràcia veure als nens disfressats, però a ells els hi agraden les disfresses que nosaltres els hi posem? Els deixem triar? Saben de que van disfressats, ho entenen?

Us heu adonat  que els nens es disfressen per fer veure que són “una altra persona” i que el que realment els hi agrada és imitar el que ja coneixen? Per això trien disfresses o complements que tenen un sentit per ells (la del personatge de dibuixos que coneixen, la princesa de la pel·lícula “x”…) i a casa a  qui volen imitar és a l’adult de referència i per això es posen les sabates de la mare, la faldilla, les ulleres de sol, agafen la bossa d’anar a comprar, etc…

A l’escola hem decidit deixar a fora, a l’entrada, el racó de les disfresses durant molts dies. Aquest racó està pensat perquè cada dia a les hores d’entrada i de sortida de l’escola els nens , amb els seus pares, puguin jugar a disfressar-se. Però també està pensat per utilitzar-lo en horari escolar per els nens i les educadores. Durant tots aquests dies hem pogut observar que hi ha nens que s’ho posen tot, ho proven tot, els hi agrada posar-se barrets, mocadors, faldilles, etc … i que el que realment triomfa són les ulleres de sol i les bosses (“els bolsos”)… També hi ha d’altres nens que no els hi agrada gens disfressar-se o que els hi fa vergonya, o que no hi troben el sentit…  I encara n’hi ha uns altres que s’ho ha anat mirant dia rere dia i per pròpia iniciativa finalment han decidit provar a disfressar-se. Amb això volem dir que hem de deixar que cada infant faci el seu procés i descobreixi per ell mateix les seves possibilitats, pel que fa a aquest tema i a d’altres.

Per tot això us volem ajudar amb alguna suggeriments (sobretot estan pensats pels nens més grans):

  • Podeu provar de posar a casa un espai (un bagul, una caixa) ple de disfresses pel vostre fill-filla. Per exemple mocadors, mòbils, collarets (els hi encanten!), ulleres, sabates, roba que ja no feu servir…
  • Podeu confeccionar màscares d’animals, princeses, etc… (trobareu els models a internet).
  • Podeu tenir barres de maquillatge per la cara per si es volen maquillar o volen maquillar-vos a vosaltres !!

Sobretot, cal que respecteu el ritme dels vostres infants i els deixeu actuar per pròpia iniciativa. Hem de poder deixar que els nens decideixin si volen disfressar-se o no. Nosaltres com a adults podem triar i segur que molts de vosaltres no sortiríeu mai disfressats de casa, mentre que d’altres estan esperant qualsevol ocasió per posar-se una perruca!!!!

Anuncis