Deixar enrere el bolquer!

Per al nostre fill, el fet de deixar el bolquer enrere és un pas molt important en el seu procés maduratiu perquè implica fer-se més autònom, més gran, tenir certa independència…

Però aquest pas no s’ha de decidir en funció de la nostra conveniència, si no que s’ha de portar a terme sempre que el nostre fill estigui prou madur. Això vol dir que cal que controli els esfínters, és a dir, la musculatura que controla la retenció i l’evacuació de la orina i els excrements. Aquest procés forma part de l’evolució del nen i dependrà tant de la maduresa del seu sistema neuromuscular, com també del seu desenvolupament mental i afectiu.

Molt sovint els adults ens avancem als moments maduratius dels nens i forcem situacions que encara no s’haurien de dur a terme. En aquest sentit, podem caure en l’error de treure el bolquer massa aviat i fer que aquest procés resulti conflictiu i penós pel nen perquè ell encara no ho pot controlar i acaba pagant les conseqüències. Quan això passa som nosaltres els que hem de controlar l’esfínter del nen demanant-li a cada moment que s’assegui a l’orinal, parlant exclusivament d’aquest tema, canviant-li la roba un munt de cops al dia, renyant-lo quan s’ho fa a sobre, etc. Aquesta situació acaba sent massa estressant tant pels pares com pels nens…

  • Com ho hem de fer, doncs?

D’entrada per fer aquest pas caldria que el nen estigués preparat (que comencés a adonar-se que porta el bolquer brut, o que passa moltes estones amb el bolquer sec…), que fos capaç d’entendre què és el que li demanem i que estigués motivat per fer-ho. A més , els pares també han de viure aquest procés amb tranquil·litat i positivitat i partir de la base que, com tot aprenentatge, caldrà un temps en el que el nen no ho farà del tot bé fins que acabi dominant la tècnica.

Normalment es diu que la data d’inici per treure el bolquer és a partir dels dos anys o dos anys i mig… tot i que això només ha de ser una dada aproximada, ja que cada nen fa el seu procés maduratiu i pot estar preparat en aquesta edat o estar-ho més tard.

Primer començarem a casa traient de tant en tant el bolquer per asseure’l a l’orinal i després li tornarem a posar, així començarà a prendre consciència del que ha de fer. Passats uns dies, quan ja decidim fer el pas o quan el nen ens ho demani… li traurem el bolquer definitivament i no li tornarem a posar !!! (Només li posarem per la migdiada i per dormir a la nit).

Cal que el nen visqui aquest canvi amb tranquil·litat, sense presses, al seu ritme. També cal animar-lo i sobretot no renyar-lo mai , ni comparar-lo. Ens ha de quedar clar que quan el nen es mulla no ho fa expressament, si no que no sap com fer-ho encara…

Més endavant quan veiem que el bolquer de la migdiada surt sec durant uns quants dies (ben bé dues setmanes), li traurem.

Amb el bolquer de la nit, ens esperarem a estar-ne segurs i farem també el mateix protocol. Quan veiem que el bolquer està sec durant almenys 15 dies li traurem també. No cal amoïnar-se amb el bolquer de la nit… ja que hi ha nens que passat un mes ja li podem treure i n’hi ha d’altres que necessiten anys.

  • I a l’escola bressol què?

. Es pacta amb els pares el moment de treure el bolquer i el dia que s’inicia. Recomanem iniciar-ho un cap de setmana a casa i després continuar-ho a l’escola.

. Durant les primeres setmanes del control d’esfínters, els pares porten una bossa amb 3 o 4 mudes de recanvi que va i ve de l’escola bressol. També hi haurem d’incloure un recanvi de sabates.

  • Consells:

. No renyar a l’infant i reforçar la conducta positiva, és a dir, felicitar-lo quan ho ha fet bé, enganxar-li un gomet a la mà, etc.

. Us recomanem que no feu servir bolquers en forma de calcetes , ja que els nens han de tenir la sensació de mullar-se per tal d’obtenir un bon resultat.

. Podeu anar a comprar les calcetes i els calçotets amb ells, així els podran triar…

. Si ha passat molt de temps i el nen no controla els esfínters, caldrà valorar si val la pena tornar a fer servir bolquers i deixar-ho per més endavant, ja que potser ens hem avançat i el nen/a encara no estava preparat. És millor tornar enrere una temporada, abans de fer-li-ho passar malament al nen i passar-ho malament nosaltres.

IMG_2338

Anuncis

2 respostes a Deixar enrere el bolquer!

  1. sonic ha dit:

    Aquest article està força bé explicat. Crec què als pares i mares que l´hem llegit ens ha donat una bona impressió, orientació i consells de com fer-ho. Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s