Conèixer i educar les emocions

Seguint amb la línia de la xerrada sobre l’Educació emocional que es va celebrar a l’escola recentment, la Laura Garcia Belsue ens aporta consells per gestionar les emocions amb els nostres fills:

CONÈIXER I EDUCAR LES EMOCIONS

¿Què són les emocions? Són un motor que tots portem dins i ens ajuden a sobreviure, per exemple l’alegria ens dóna una actitud constructiva davant la vida.

També ens ajuden a la supervivència, sense l’emoció de la por, per exemple, no tindríem un senyal per a protegir-nos davant un perill.

Les emocions també afavoreixen a la comunicació i l’establiment de vincles afectius i en conseqüència, a la nostra supervivència social.

Hem de donar-nos permís per a sentir qualsevol emoció. Durant anys hem escoltat per exemple que plorar no és cosa d’homes i l’emoció de la ràbia s’ha vist com a dolenta… ens hem d’oblidar de tots aquest prejudicis i deixar fluir les nostres emocions.

Sobretot amb la ràbia hem de tenir molta cura, ja que si no la deixem fluir correm els risc de que apart de fer-nos mal a nosaltres mateixos li fem als altres.

Una bona manera de deixar sortir la ràbia pot ser mitjançant la comunicació assertiva, una manera de comunicació ideal. La comunicació assertiva és aquella que defensa els meus drets sense deixar de respectar als altres. Altres maneres de comunicació seríem ser sumís i l’agressivitat, amb la primera no ens respectem a nosaltres i amb la segona als altres.

Quan parlem de les emocions bàsiques ens referim a l’alegria, la tristesa, la por i la ràbia, però hi ha moltes més emocions que sentim.

Alguns consells a posar en pràctica amb els nostres fills/es, davant les emocions:

—És important tenir en compte l’efecte mirall, ja que som els seus referents i es fixen en les nostres reaccions i actituds, ens imiten.

Hem de desenvolupar l’empatia, capacitat de posar-nos en el lloc de l’altre, per tal de poder reconèixer, comprendre i connectar amb l’emoció que està experimentant el nen/a  davant determinada situació.

Trobar espai per parlar amb ells/es, ho necessiten i ho agrairan i amb el pas del temps nosaltres també ho agrairem, ja que comprovarem els resultats. El nen agafa més confiança i pot ser capaç d’explicar allò que sent en qualsevol moment.

—  Treballar dia a dia la consciència emocional posant etiquetes a les emocions, quan es donin dir-li al nen per exemple: això que has sentit ha estat ràbia.

—  Sobretot els hem de deixar clar que sentir emocions és bo, explicant per exemple que plorar és a vegades necessari, que sentir por davant determinades situacions de la vida és normal, quan parlem de perills reals, i igualment, donar-los seguretat i escoltar-los quan es tracta de perills irreals. Els nens tenen una gran imaginació.

—  Aprofitar el temps lliure per a fer activitats en família, afavorint així el benestar emocional de la unitat familiar. Hem de fomentar les emocions positives i gestionar les negatives.

—  Podem treballar les emocions amb ells/es, mitjançant la lectura de contes, dibuixant cares amb expressions i fins i tot, amb nens més grans podem fer llistes de situacions que els provoquen emocions.

Aquestes són algunes idees, però segur que hi ha moltes més activitats a fer, és qüestió d’imaginació!

Alguns contes recomanats:

De la col·lecció Toni i Tina, editorial Castellnou:

 1. Una tempesta…de por
 2. Quina ràbia de joc!
 3. Adéu tristesa!
 4. La gelosia ve…i se’n va
 5. Vola, vola, sorpresa!

Els podeu trobar a la venda en català i castellà, a qualsevol llibreria i també online.

Anuncis

2 respostes a Conèixer i educar les emocions

 1. Alícia ha dit:

  Gràcies per l´article Laura!!

 2. Laura ha dit:

  Gràcies de nou per publicar les meves lletres!!!A veure si ens animem a fer algunes quedades per a fer teràpia!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s